top of page
aheste temmuz 2019 (1).png
Ara

Château Margaux 1986



wine şarap chateau margaux 1986 somelyer

Bu şişenin elimize geliş hikayesi, Alp’in daha şarapla uğraşmadığı zamanlarda, bir yerde doğum yılı olan Château Margaux 1986 ile ilgili bir yorum görüp hayatta en çok tatmak istediğim şarap bu demesiyle başladı.

1986’yı iki ayla kaçırmış bir 1987’li olarak kendi rekoltemi her bulduğum fırsatta tatmaya çalışan ben bir şişe Margaux 86 ele geçirmeyi başardım.

Sonuç olarak, şişe Alp’in 29. doğumgünü hediyesi olarak alındı, bir yıl saklanıp 24 Temmuz 2016’da, 30. doğum gününde içildi. Olabilecek en basit şekilerde hazırlanmış ızgara kuzu pirzola, fırında patates ve kremalı sote mantar ile de çok güzel eşleşti.

Tadım Notu:

Tanik bir yıl. Karafta açılması uzun sürüyor, biz 2 saate yakın beklettik.

Koyu yakut renkli, kiremite yakın röfleli. Güçlü bir omurgaya sahip, gösterişli ve gövdeli. Genelde feminen tabir edilen Margaux’lara oranla daha maskülen. 30 yıla rağmen canlı ve diri.

Burunda olgun tatlı orman meyveleri, frenk üzümü, böğürtlen, vişne; menekşe ve trüf; aynı zamanda toprak, tatlı baharatlar, kurşun kalem, tütün ve sedir aromaları.

Damakta yuvarlak ve dolgun gövdeli, kadifemsi, orta üstü asidite, frenk üzümü ve mineral tonlar. Yaşına oranla çok dengeli. Uzun, belirgin bitiş.

Rahatlıkla 10-15 yıl daha yaşlanabilir.

Ağırlıklı (%85 civarı) Cabernet Sauvignon, kalanı Merlot, Petit Verdot ve Cabernet Franc üzümlerinden. Çakıllı, kumlu, killi, kireçli toprak yapısı.

 
  • Bir şişe Château Margaux'nun f iyatı 1000-4000 TL arasında değişebiliyor.

  • Yılda yaklaşık 150.000 şişe üretiliyor.

  • Kırılan en pahalı şişe ünvanına Château Margaux 1787 sahip. Şişe 225.000$'a sigortalıymış.

  • Ernest Hemingway'in kızı Margaux Hemingway adı Château Margaux'dan geliyor.

 

Château Margaux:


chateau margaux somelyer

Château Margaux’nun neredeyse 1000 yıla uzanan bir tarihi var. O dönemde ‘La Mothe de Margaux’ adıyla anılan mülk 12. yüzyılda asilzade bir aileye ait iken, 1500lerin sonunda Lestonnac ailesinin eline geçmiş; Pierre de Lestonnac, binayı yeniden yapılandırıp bağları dikmiş.

Bu bağlar o kadar iyi sonuç vermiş ki, şato içinde yer aldığı apelasyonun adını almış ve Château Margaux olarak anılmaya başlanmış. Günümüzde de adını bulunduğu apelasyondan alan tek Bordeaux şatosu ünvanını koruyor.

Bölgedeki çoğu şatonun aksine, Château Margaux’nun bağ alanı 1680’den beri sadece 5 hektar artarak 80 hektara çıkmış.

“Bundan daha iyi bir şişe Bordeaux şarabı olamaz.” (Thomas Jefferson, Fransa’da ABD büyükelçisi iken, Château Margaux 1784 hakkında)


chateau margaux somelyer

Şatoya Fransız Devrimi’nde o zamanki sahibinin giyotinle idamı sonrasında el konuluyor, 1812 yılında yeni sahibesi Colonilla Markisi şatoyu ve günümüzde hala kullanılan mahzen kısmını inşa ettiriyor. 1855'te Paris fuarı için bölgedeki üreticiler arasında bir hiyerarşi sınıflandırılması yapılıyor ve Château Margaux bu tarihte "Premier Grand Cru Classé" (en üst rütbe) sıfatına layık görülen 4 üreticiden biri oluyor. Daha sonra aralarına Château Mouton-Rothschild'in de katıldığı "Premier Grand Cru Classé" sınıflandırması hakkında Levon Bağış'ın şu postuna ulaşabilirsiniz.

Birkaç kez daha el değiştirdikten, mali problemler ve f ilokserayla boğuştuktan sonra mülk en son sahiplerine, Andre Mentzelopoulos’a satılıyor, 1980’den beri sahibi de kızı Corinne Mentzepoulos.

2015’te Paul Pontallier’nin yönetimi altında 1812’de Colonilla Markisi mahzen kısmını inşa ettirdiğinden beri yapılan en büyük tadilat yapıldı. Dışarıdan yapının asıl halini korurken, içeride en ileri teknolojiye sahip bir şaraphane olması amaçlanan proje 26 Haziran 2015’te yapımında emek verenlere düzenlenen bir geziyle açıldı.

Paul Pontallier’nin bizim hayatlarımıza girişi de tam bu günde oldu…

2015 Haziranı’nda son anda ayarlayıp gidebildiğimiz Bordeaux gezisi için yola çıkmadan bir gün önce üreticilerle iletişime geçmek zorunda kalınca, haliyle Château Margaux tarafından dolu olduklarını, ancak fotoğraf çekip broşür almak için uğrayabileceğimizi söyleyen kibar bir mesajla reddedildik.

Söylediklerini yaptık ve 26 Haziran’da fotoğraf çekip broşür almak için girdiğimiz Margaux’yu, Paul Pontallier sayesinde, kendisi eşliğinde, yapımında emek verenler ve aileleri ile birlikte gezdik!


chateau margaux somelyer

Yeni bina hem kırmızı hem beyaz şarapların üretiminde kullanılıyor. Yeni bir laboratuar ve üzüm alımı için bir bölüm eklenmiş. Şişelerin yıllandırıldığı ve saklandığı ünlü ‘şarap kütüphanesi’ tamamen yenilenmiş ve içine cam duvarlı bir tadım odası inşa edilmiş.

Ayrıca yıllardır Château Margaux şaraplarının yıllandırıldığı fıçılar şaraphanede, kendi fıçı ustaları tarafından yapılıyor.

Peki kim bu Paul Pontallier?


paul pontallier chateau margaux somelyer

Bağcı bir aileden geliyor. Bordeaux Üniversitesinde önoloji eğitimi almış. Emile Peynaud’nun tavsiyesiyle Corinne Mentzelopoulos sayesinde Château Margaux hikayesine 1983’te dahil olmuş. 7 yıl içinde, daha 33 yaşındayken üretim müdürü olmuş. Ne yazık ki kendisi 28 Mart 2016’da 59 yaşında hayatını kaybetti. Yerini, kendi işe aldığı Philippe Bascaules aldı.

Elinin değdiği 1986’yı tadarken, kendisini de andık…

Margaux apelasyonu:

Bordeaux’nun Haut Medoc bölgesinin en güneyinde bulunan apelasyondur. Saint Julien kasabasına yakındır. Bölgedeki diğer 4 apeasyondan daha fazla “Cru Classé” üreticisine sahiptir. Efsanevi Château Margaux Haricinde, 5 2. Cru, 9 3. Cru, 3 4. Cru ve 2 5. Cru sınıflandırmasına sahip şato barındırır.

Margaux, Cantenac, Soussans, Labardes, Arsac olmak üzere 5 alt bölgesi vardır. Bölgede dikimi yaygın Merlot üzümü sayesinde Haut Medoc’un diğer apelasyonlarına kıyasla daha yuvarlak, feminen şaraplar üretilir.

​​

Kaynaklar:

3.059 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page