top of page
aheste temmuz 2019 (1).png
Ara

Tadıma gidelim, bir kadeh alalım, tadıma gidip bir kadeh alıp n'apalım?




Tadımdan önce:

Parfüm veya yoğun kokulu ürünler kullanmayın. Sigara, parfüm, traş losyonu, kokulu makyaj malzemeleri, kremler, kolonya gibi yoğun kokulu ürünler hem sizi hem etrafınızı etkiler. Ruj, diş macunu veya naneli şeker gibi ürünler ise tat algınızla oynayabilir. Eğer tadımdan sonra planınız varsa bu ürünleri yanınızda taşıyıp etkinlik mekanından çıktıktan sonra kullanabilirsiniz.

Yemek yiyin. Alkol dolu midede boş mideye oranla daha yavaş emilir. Tadımdan 1-2 saat öncesinde aşırı tatlardan kaçınarak yiyeceğiniz hafif bir öğün tadım sırasındaki mide kazıntısını önler. Yoğun acılı, baharatlı, şekerli veya yüksek asitli yiyecekleri tadım sonrasına bırakın. O portakal suyunu da yavaşça yere koyun.


Ama çok yemeyin. Karnınız aç olduğunda avcı burnunuzun daha iyi koku aldığını unutmayın.

Ne öğrenmek istediğinizi düşünün. Şarapla içli dışlı değilseniz farklı üzümler deneyip hangisini sevdiğinizi bulabilir; ileri seviyedeyseniz bir sürü Cabernet Sauvignon’u yan yana tadıp bölgelere göre farklarını ayırt etmeye çalışabilirsiniz.

Koyu renk giyinin. Tadımdan çıkınca evde çamaşır çitilemek istemiyorsanız o geçen gün giydiğiniz siyah bluz var ya, ideal.

Olur da açık renklilere kırmızı şarap dökerseniz, asitli beyazlar temizlikte yardımcınız olacaktır. Zaten muhtemelen kırmızıyı üstünüze dökmeden önce beyazları tattığınız için, kendi notlarınızdan yüksek asitli bir beyaz şarap seçebilirsiniz.


Toplu taşıma araçlarını kullanın. Tadımdan sonra yolun nereye gideceği belli olmaz.

Tadıma gidince:

Sırayla tadın. Önce köpüklü, beyaz ve pembeler, sonra kırmızılar, en son tatlılar. Eğer Sommeliers’ Selection’daki gibi şaraplar zaten gövdelerine göre ayrıldıysa işiniz kolay. Yoksa bir bilenden destek isteyebilirsiniz.

Açık fikirli olun. Belki beyaz şarapları tercih etmiyorsunuz veya daha önce beğendiğiniz bir Öküzgözü’yle karşılaşmadınız. Yine de tadın. Zaman içinde tercihleriniz değişmiş olabilir, şimdiye kadar tatmadığınız bir örneğe denk gelebilirsiniz. Kim bilir?

Her şeyi tatmaya çalışmayın. Şarap sayısı arttıkça daha sık ve fazla mola verin, tadım saatleri istediklerinizi tatmaya yetmeyecekse kendinize bir öncelik listesi oluşturun. Bu listenin teması sevdiğiniz, bilmediğiniz veya her yerde bulamadığınız şaraplardan oluşabilir.


Tükürün. Oturmalı tadımlarda bir sonraki kadehe geçebilir, ayakta kadehle gezilen tadımlarda kadehte kalan şarabı dökerek yeni şarapla devam edebilirsiniz.

Eğer çok fazla şarap tatmayı planlıyorsanız, küçük bir yudumu ağzınızda çevirip tükürmek tadım notu alacak kadar bilgi vermese bile, o şaraba vakit ayırmak isteyip istemediğinizi belli eder.

Çok beğendiğiniz şarapları tükürmeyip yutmak da kurallara aykırı değil; tabi ki fazlaya kaçmadığı sürece.

Not alın. Çok beğendiğiniz şaraplar için olabildiğince fazla not alın. Geri kalan herşey için +/-, beşlik veya onluk not verme gibi yöntemler kullanabilirsiniz. Not tutmak istemiyorsanız, beğendiklerinizin fotoğrafını çekip saklayabilirsiniz. Amaç hatırlamak.

Temizlenin. Damağı temizlemek için birkaç şarapta bir su/soda içebilir veya ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

Burnunuzu rahatlatmak için kolunuzu veya bileğinizi koklayabilirsiniz, kendi kokunuz duyularınızı sıfırlar.

Beyazdan kırmızıya doğru gidiyorsanız kadehi suyla çalkalamaya gerek yok, eğer kadehte bir önceki şaraptan tortu kalmışsa veya kırmızıdan sonra beyaz veya pembe tatmak isterseniz, tadacağınız şaraptan küçük bir miktarla kadehinizi çalkalayıp hayatınıza devam edebilirsiniz.

Yemek yemeyin. Tadıma başladıktan sonra en iyi dostunuz kuru ekmek. Atıştırmalıklar hafif bile olsa tat duyunuzu etkileyebileceği için yemeği sonraya bırakmakta fayda var. Hem böylece en çok beğendiğiniz şarap ve yanına peynirle mutlu dakikalar geçirebilirsiniz.

“Yok ben dayanamam yerim.” diyorsanız keskin tat veya aromalı yiyeceklerden kaçınsanız kafi. Tercihen çay-kahve de tadımdan sonra.

Tadımdan sonra:

Kırmızı dudak, mavi diş, mor dil sendromu. Başlıca suçlusu kırmızı şaraplar olan bu sendrom çözümsüz değil. Asitli beyazlar ve soda burada da yardımınıza koşuyor. Diş fırçanızı ise evde bırakabilirsiniz, diş hekimlerine göre kırmızı şaraptan sonra dişleri fırçalamak şaraptaki asitlerin dişe daha fazla nüfus edip diş minesinin zayıflamasına yol açıyor.

Tadımdan önce, sonra, ve her zaman:

Konuşun. Arkadaşınızla, üreticiyle, tadımda aynı şarabı tattığınızla, yanınızda farklı şarap tadanla… Bir üzüm tanesinden sıkılıp kadehinize girmiş lezzeti takdir edin, değerini bilin, önemini anlayın. Her şişeye teker teker harcanan emeği koklayın, tadın, dinleyin, paylaşın.

Hayat paylaştıkça güzel.

2.256 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page