top of page
aheste temmuz 2019 (1).png
Ara

Şarap nasıl saklanır: Açmadan önce



Her şarap doğar, yaşar ve er ya da geç ‘ölür’. Ne kadar iyi bir ortamda saklanırsa, kendi yaşam süresinde o kadar uzun sağlıklı kalır. Saklamada yapılan bazı hatalar, şarapların vaktinden önce yaşlanmasına veya ölmesine yol açabilir.

Şarabı oluşturan yapıtaşları, yani tanen, asit, alkol, şeker ve aroma bileşikleri; farklı ısılarda ve farklı sürelerde birbirleriyle kaynaşıp yeni bileşikler ortaya çıkarır. Buna bağlı olarak şarap bekledikçe renk, koku ve tatta değişiklikler görülür.

İdeal:

Evin gözden uzak ışıksız bir köşesinde; şişelerin 10-15˚C ısı, %60-70 nemle, kötü kokulardan uzakta, duvarları kaplayan raflarda yattığı; girişin tek anahtarının sizde olduğu, böyle koridorlarrrca uzanan… Ne diyorduk?


Şarabın sabit ısıda kalması, ani veya sık sıcaklık değişiklikleri geçirmemesi gerekli.

  • 10/15˚C aralığı ideal.

  • 15/20˚C uzun süre yıllandırılmayacak, birkaç ay saklanacak şaraplar için kabul edilebilir.

  • 20˚C üstünde şarap olması gerekenden daha kısa sürede yaşlanır, çünkü aroma bileşikleri sıcak ortamda daha hızlı hareket ederler.

  • 30˚C üstünde şarap ‘pişer’, yani meyve aromaları taze meyveden komposto veya reçele dönüşür.

Şaraplar -4˚Cden itibaren donmaya başlar. (Şaraplar donmasın, ama dondurma olabilsinler...)


Güneş ışınları şarabın bozulmasına veya erken yaşlanmasına yol açabilir. Güneş kadar etkili olmasa da aydınlatma da istenmez.

Renkli şişeler şarabın güneş gözlüğüdür. Şeffaf şişeler renginin gözükmesi istenen şaraplarda kullanılır, bunun haricinde koyu renkli şişeler tercih edilir.


Bu şarabı değil, mantarı korumak için. %50-80 arası kabul edilebilir.

%50nin altında şarap mantarı kurumaya başlar. Mantar kurudukça büzülür, oksijen içeri girebilir, şarap dışarı çıkabilir.

Dışarıdaki neme ek olarak, içeriden de şarabın mantarı ıslatması için şişeler yatık saklanır.

Mantar alternatifleriyle kapatılmış şişelerde neme ihtiyaç yoktur. Çevir-aç, cam veya plastik kapaklı şaraplar nemsiz ortamda saklanabilir, dikey tutulabilir.


Aslında her türlü yoğun koku. Bu da yine mantarlı şaraplar için geçerli. Gözenekli yapısı sayesinde mantardan oksijenle birlikte kokular da geçebilir. Tabi sırf yanında kekik vardı diye şarabı açıp dağ havası almaktan bahsetmiyoruz. En azından kötü kokmasın.

Titreşim:

Uzun süre titreşime maruz kalmanın şaraba zarar vereceğine dair teoriler var. 2017 yazında Bodrum’da yaşamıyorsanız ve şaraplarınızı başını alıp giden çamaşır makinenizin yanında tutmuyorsanız, iyisiniz.

EVDE NEREDE SAKLANIR

Evinizde yukarıdaki koşulları düzenli sağlayan bir köşe varsa, şanslısınız. Ne yazık ki günümüz koşullarında dışarıda saklanan şarapların ömrü pek uzun değil.

Mutfak ve banyo (hele ki küçüklerse) yasak bölge. İkisinde de sıcaklık dalgalanması çok fazla, ısı ve titreşim yayan beyaz eşyalar var.

Salon veya odalarda sıcaklığa dikkat edilmesi gerek. Odanın karanlık ve kaloriferden uzak köşesinde baza altı veya dolap içi gibi yerler kullanılabilir.

Buzdolabı… Birkaç haftalığına kullanılabilir ama 5˚C altı nemsiz ortam uzun süre saklama için uygun değil.

Şarap dolabı. Evde 20+ şişe şarap saklamak istiyorsanız ve bir yıl boyunca her ay 100-150 TL ayırırım diyorsanız, ev tipi bir şarap dolabına sahip olabilirsiniz.

Şarapla ileri seviyede ilgileniyorsanız, evde 50+ şarap saklıyor ve içtiğiniz muhteşem şarabın birkaç yıl sonra nasıl olacağını merak ediyorsanız, önünüzde ayda 250 TLlik bir yatırım var demektir.

Teknoloji çok gelişti. Artık her şaraptan birkaç şişe almak yerine, iyi bir şarap dolabında her şaraptan bir şişe tutup Coravin ve önomatik gibi sistemlerle gelişimlerini görmek mümkün.

Biz şu an 100+ şişe şarap için, yaklaşık 40 şişe alan mini bir şarap dolabı, apartman boşluğuna bakan odanın bir kısmını ve buzdolabının yarısını kullanıyoruz. Köpüklü ve beyazlar buzdolabında, kırmızılar şarap dolabında, sığmayan herşey de odada duruyor.

Coravin de var. =)

66.717 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page